W różnych klasach, pod różnym „tytułem” nauczyciele naszej szkoły prowadzili lekcje dotyczące zdrowego żywienia oraz nauki samodzielnego przygotowania posiłków.
Zobaczcie, jak to wyglądało:
Świetlica
W klasie 3a w ramach zajęć świetlicowych realizowana jest innowacja pedagogiczna pt.: „Moja pierwsza kawiarnia”. Do tej pory uczniowie mieli możliwość nauczyć się zasad nakrywania do stołu, poznać mowę sztućców, wykonać sztuczkę z wykorzystaniem noża, widelca oraz zapałki, a także przygotować owocowe szaszłyki. Było ciekawie oraz smacznie, zdrowo i kolorowo!
Klasa 2a
W ramach zajęć o zdrowym odżywianiu się, uczniowie klasy 2a przygotowywali surówkę z marchewki i jabłka. Samodzielnie obierali, kroili i tarli owoce oraz warzywa. Podsumowaniem naszych kulinarnych zajęć, była degustacja własnych surówek. Nauka i świetna zabawa, to coś, co dzieci lubią najbardziej.
Klasy 2b i 2c
Klasa 2b i 2c podczas zajęć o zdrowym odżywianiu się samodzielnie wykonali sałatkę owocową oraz zdrowe kanapki . Uczniowie samodzielnie kroili i obierali warzywa i owoce. Największą radością było zjedzenie , samodzielnie zrobionych posiłków.
Klasa 3c
Podczas zajęć praktyczno-technicznych połączonych tym razem z zajęciami o zdrowym odżywianiu uczniowie klasy IIIc zrobili swoją wersję zdrowego śniadania. Jak wszyscy doskonale wiemy na śniadanie często królują płatki, bo szybko, smacznie…ale nasza wersja płatków śniadaniowych była zdrowa, pełna orzechów, no i słodka, bo z miodem. Granola, bo o niej mowa, zrobiona była z płatków owsianych, żytnich, orkiszowych, słonecznika, sezamu i siemienia lnianego oraz dużej porcji uśmiechu i zaangażowania. Prosto i pysznie. Każdy własnymi, małymi rączkami wymieszał pyszną masę, po czym z pomocą pani upiekł w piekarniku. Nie byłoby to oczywiście możliwe bez zaangażowania rodziców, którzy zaopatrzyli pociechy w potrzebne produkty oraz wyposażenia zakupionego w ramach Laboratorium Przyszłości . Bo talenty trzeba rozwijać.