W ostatnim dniu zimy klasa 1a pojechała do Manufaktury Czekolady „Beskid Chocolate” w Węgierskiej Górce, gdzie uczestniczyła w warsztatach. Każdy mógł stworzyć nietuzinkową tabliczkę czekolady dekorując ją według swojego pomysłu. Następnie uczniowie zaprojektowali swoje opakowania, do których zapakowali czekoladę. Podczas projektowania zostali poczęstowani gorącą czekoladą. Po części warsztatowej zwiedzali manufakturę. Uczniowie poznali odmiany kakao i sposoby jego obróbki, proces produkcji czekolady rzemieślniczej oraz mogli poznać smak ziarna kakaowca. Na koniec wizyty wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali Dyplom Mistrza Czekolady.
Po zajęciach skorzystaliśmy ze słonecznej pogody i przeszliśmy się po deptaku spacerowym nad rzeką Sołą oraz weszliśmy na punkt widokowy z panoramą na masyw Romanki, Rysianki i Lipowskiej.
Uczniowie wrócili uśmiechnięci i zadowoleni. Było to wspaniałe połączenie nauki i zabawy!
A to nie wszystko…
Następnego dnia zajadaliśmy się świeżym chlebem posmarowanym kremem czekoladowym z produkcji „Beskid Chocolate”. Ależ to było wyśmienite!