Palma wielkanocna przygotowywana jest na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy i święcona podczas uroczystości Niedzieli Palmowej.
W tradycji ludowej poświęcone palmy miały szczególne znaczenie. Wiosną wierzbowe gałązki pokrywają się „baziami”. W wielu gospodarstwach, po powrocie z procesji, dawano krowom do zjedzenia po jednej bazi urwanej z palmy. Miało to chronić je od chorób, a właścicielom zapewnić dostatek mleka. Małe urwistki wkładano do gniazd drobiu, czasem też do pszczelego ula.
Obecnie palmy składają się najczęściej z wierzbowych gałązek, wiecznie zielonego bukszpanu, suszonych traw i ziół. Dzieci uwielbiają te bardziej kolorowe, zwane wileńskimi. Mają one kształt zbliżony do pałki i są wykonane z przeróżnych, ściśle ułożonych i farbowanych traw, suszonych kwiatów i mchu.
Według tradycji – po świętach palmy nie powinno się wyrzucać na śmietnik – tylko należy ją spalić. To właśnie ze spalonych palm pochodzi popiół, którym posypuje się głowy wiernych w Środę Popielcową.
Ciekawostka:
37 metrów i 78 centymetrów – tyle ma najdłuższa wielkanocna palma przygotowana na tradycyjny konkurs w Lipnicy Murowanej. Palma ważyła około 400 kilogramów.
LINKI :
Tradycyjne z bazi i bukszpanu – palmy wielkanocne – film edukacyjny
Jak zrobić palmę wielkanocną? – film
„Palma, zajączek” – piosenka
Mała i duża palma wielkanocna – do druku:
https://drukowanka.pl/kolorowanka/mala-i-duza-palma-wielkanocna/
Koszyczek i palma na Wielkanoc – do druku
Bazie jako palma wielkanocna – do druku